WordPress CMS-tool

…, in plaats van WordPress als Blog-tool waar het in eerste instantie voor gemaakt is.
Met behulp van de juiste plugins maak je van WordPress imho de meest ideale CMS-tool waar het dagelijks posten niet centraal staat, maar enkel de mogelijkheid om aanpassingen en/of updates te maken.

Een essentiele plugin hiervoor is Role Manager (versie van Thomas Schneider werkt met WP 2.1, orgineel van Red Alt (nog) niet). Met deze plugin is het eenvoudig om opties toe te kennen aan gebruikers.
Wordt WordPress niet als een Blog-tool gebruikt? Dan zet je alle postmogelijkheden met deze plugin uit.
Mogen de gebruikers geen gebruik maken van de plugins, options, themes, etc.? Dit alles is te beheren met deze geweldige plugin.

Daarnaast kan het nog handig zijn om ook het Dashboard niet te laten verschijnen in het admingedeelte van WordPress. Deze verwijder je dan in WP 2.1 het eenvoudigst met Hide Dashboard van Patrick Khoo.
Wanneer je bepaalde delen van het Dashboard verwijdert wilt hebben, gebruik dan Dashboard Editor van Aaron Dowden.

Dit bericht is geplaatst in wordpress. Bookmark de permalink.

32 reacties op WordPress CMS-tool

 1. ape schreef:

  Uitstekend veldwerk, waarvoor dank. Ons zijn de luie mensen!

 2. Zoute baard schreef:

  Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van WordPress als CMS tool. Het is niet als zodanig bedoeld, en het kan eigenlijk alleen met kleinere sites. Bovendien is het mij iets te beperkt qua functionaliteit. Op dit moment zit ik me enorm te verdiepen in Drupal, en na de eerste gvd momenten ben ik hier toch meer enthousiast over. Voornamelijk als CMS, maar ook als blog heeft het voordelen boven WordPress. Enig nadeel is dat het behoorlijk moeilijker is om een drupal installatie volledig naar wens te krijgen.

 3. Jeroen schreef:

  En precies dat laatste maakt mij keer op keer zo enthousiast over WordPress.

  Ik heb recentelijk enkele keren met Mambo/Joomla moeten werken. Mijn god wat een draak is dat. En dan met name in de onoverzichtelijkheid.

  Maar ik moet erkennen dat ik Drupal nog niet echt nader onderzocht heb.

 4. Pingback: jeroenonstenk.nl : Drop-down menu’s

 5. Pingback: jeroenonstenk.nl : wordpress cms-tool 2: auto backup

 6. Pingback: jeroenonstenk.nl : Wordpress CMS-tool 3: review de postvrijheid

 7. jolato schreef:

  Kan WP qua workflow vereenvoudigd worden ?

  Groeten,
  Jo

 8. Jeroen schreef:

  Wat bedoel je precies met workflow Jo?

  Je kan het administratie dus vereenvoudigen met Role Manager. Datgene wat je niet nodig hebt filter je er uit. Maar dat is alleen om het noodzakelijke te tonen voor verschillende gebruikers.

 9. jo schreef:

  wel, de eerste indruk van mijn WP gebruikers is dat het te omslachtig is (als author) om een artikel te posten. Concreet moeten ze 1) inloggen, 2) op write a post klikken op de eerste pagina, 3) editen en saven, 4) naar de manage menu gaan en daar hun draft post klikken en dan 6) uiteindelijk publish klikken.
  Ze zijn misschien alleen lui van natuur, ik weet het niet, maar misschien bestaat er een mogelijkheid om die reeks van stappen wat in te korten ?

 10. Jeroen schreef:

  Ik begrijp jouw stap 3 en 4 niet helemaal? Als je de tekst schrijft kan je deze toch direct publishen? Wat bedoel je met manage menu?

  Je zou het inloggen kunnen verkorten door een directe inlog op de site zelf te creëren.

  Czech dit ook eens: DashBar of misschien Easy AdminCP.
  Ik heb beiden nog zelf niet gechecked maar ze zien er wel praktisch uit.

  Let me know!

 11. jo schreef:

  Ik ken WP nog niet zo goed, maar als men inlogt en men wil als author een post publishen (na edit enz.) dan kan je toch niet voorbij de manage menu ? (3e van links, dus eerst heb je Dashboard, dan Write en dan Manage). Als ik dan onder Manage niet eerst de draft ophaal en dan op publish klik (als author speel je dan je eigen moderator als het ware) dan blijft de post als draft staan en wordt ie niet gepublished !

  Ik zie ook een publish button onder de Write menu, maar om een of andere manier werkt die niet om te publishen (als author ingelogd)

 12. jo schreef:

  sorry, klein foutje. Die draft ophalen is onder de Write menu, dan kom je auto onder de Manage menu en daar dan publish doen.

  dan komt het er blijkbaar op neer om die interface te vereenvoudigen …

 13. Jeroen schreef:

  Hmm, dat gaat volgens mij niet zoals het hoort te gaan. Ook een author moet gewoon direct kunnen publishen.

  Zoals je het nu omschrijft wordt het inderdaad omslachtig.

  Heb je de laatste versie van WP werken? Heb je alles onder “Options” goed ingesteld? Heb je al eens geprobeerd om alle plugins uit te zetten en dan nog eens proberen te publishen?

  Probeer Role Manager eens (hier boven omschreven) daar kan je per rol aangeven wat de gebruiker mag/kan.

 14. jo schreef:

  Ok, werkt. Ben te nieuw. Maar die dashbar was een gouden tip !

  Soms is WP ietwat omslachtig, zoals het gezoek om automatisch een e-mail naar de moderator te sturen bij een nieuwe post(role: editor). Hoe doe je dat ?

 15. Jeroen schreef:

  Ik kwam gisteren deze handige plugin nog tegen, misschien handig om je administratie te vereenvoudigen! Filmpje is veelbelovend

  Wat betreft die E-mail; veel “tekortkomingen” in WP worden verholpen via plugins. Dus wanneer je iets wilt hebben wat er niet in zit czech dan vooral ook deze sites: http://wp-plugins.net/ en http://wordpress.org/extend/plugins/
  M.a.w. ik heb geen flauw idee hoe je dat oplost

 16. jo schreef:

  Automatisch een mailtje sturen naar de moderator telkens een nieuwe post binnenkomt. Dat is toch basic ?
  Loggen jullie bloggers dan telkens weer manueel in om te gaan kijken of er een post wacht op approval ?? Ik weet niet, maar mij lijkt dat toch een onmisbare feature …

 17. Zoute pruik schreef:

  Als je comments bedoelt ipv posts, dan kun je deze instelling vinden onder admin -> options -> discussion.

 18. Jeroen schreef:

  Ligt er inderdaad aan wat je bedoelt Jo. Elke keer dat jij een reactie (zoals deze) plaatst krijg ik een mailtje met jouw tekst daarin. Wanneer je echter een nieuwe post bedoelt, dan niet. Daar zou vast wel een plugin voor zijn.
  Voor een mailtje tijdens een reactie; zie Zoute’s reactie.

 19. jo schreef:

  Ja maar dat is een e-mail naar de administrator. Dus ik moet mijn moderator de admin rol geven omdat ie die mails zou kunnen ontvangen !? Wat ik wil is ergens een optie die mij toelaat het e-mail adres van de moderator (of eventueel gelijk wie) op geven.

 20. Zoute pruik schreef:

  Je kunt ook het aministrator adres veranderen in dat van de moderator, het adres wordt volgens mij verder toch nergens voor gebruikt.

 21. jo schreef:

  …en wat doe ik dan als de admin en de moderator twee verschillende personen zijn (met 2 verschillende functies) ? In mijn geval zit de een in USA en ikke in Belgie !). Sorry voor mijn aanhoudend gezeur, maar ik kan niet begrijpen waarom over zo’n voor de hand liggende dingen niet nagedacht is. Nou goed, er zal wel ergens een plugin bestaan …

 22. Jeroen schreef:

  Nou, wat Zoute zegt. Als administrator krijg je enkel mail wanneer iemand een reactie geeft, of wanneer er iemand zich aanmeldt. Verder wordt die mail nergens voor gebruikt. Dus als jij een moderator die info/taak wilt geven, voer je bij Options het mailadres van hem/haar in.
  Jij zorgt ervoor dat de site draait en hij/zij zorgt ervoor dat reacties beoordeeld/aangepast/etc. worden.

  Simpel toch?

  Deze mogelijkheid zit er niet standaard in omdat WordPress in de beginne een blogtool is/was. En als beheerder van je blog ben je dan ook automatisch de admin én de mod.

  Ik ben die plugin trouwens in de gauwigheid nog niet tegenkomen. Maar nogmaals die mailtip van Zoute is in feite de oplossing.

 23. Zoute pruik schreef:

  Je zou als mailadres ook een adres kunnen invullen dat verwijst naar een maillijst, waardoor de mail op meerdere adressen aankomt. Weet niet hoe je hosting in elkaar zit, maar op ochblog hebben we bijvoorbeeld een forwarder die naar meerdere mailadressen verwijst. Op die manier krijg je dus beiden de mail van de wordpress engine.

 24. jolato schreef:

  nu ja, ingewikkeld kan ook. Uh, welke mailtip was dat ook weer ?

 25. jolato schreef:

  … oja , de mailing list.

 26. Zoute pruik schreef:

  Even nog voor wat betreft de discussie Drupal/Wordpress: http://www.linux.com/articles/60948

  Dat je het maar weet.

 27. richard schreef:

  Gents, zijn jullie er al uit of er een plugin is die automatisch een mailtje verstuurd naar een of meerdere personen in geval van een nieuwe post ?

 28. Jeroen schreef:

  En da’s een erg goeie Richard!

 29. Pingback: jeroenonstenk.nl : WordPress CMS-tool 4: The Saga Continues

 30. Pingback: Wordpress CMS-tool 3: review de postvrijheid | Blog van Jeroen Onstenk

 31. Pingback: WordPress CMS-tool 4: The Saga Continues | Blog van Jeroen Onstenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti spam test *