WordPress CMS-tool 3: review de postvrijheid

Zoals waarde vrind Zoute al eens zei, WordPress is niet gemaakt om als CMS-tool te dienen. Het is een blog-tool. En het beste wordt dat geïllustreerd in de wijze waarop je de posts maakt; een titel en een tekstvak. And that’s it.
Een CMS leeft bij de gratie van het Systeem om naar gelieve je Content te Managen. Pas het dus aan naar wens. Elke keer anders? Of modificeer je eigen post lay-out.
Wat zou het toch mooi zijn als je die eenvoudige en simpele (blog)functionaliteit van WordPress op een of andere manier zou kunnen managen. Ik was er zelf naar op zoek om een soort van reviewsite op te kunnen zetten.

Mijn zoektocht bracht mij hoop en blijdschap. Er zijn inmiddels toch al wel een aantal plugins voor handen waarmee je heel wat meer mogelijkheden krijgt dan het statische titel – tekstvak wat WordPress nu biedt:

1. Zoals ik al zei ben ik van plan een soort van reviewsite te gaan opstellen. Zoeken op review WordPress en plugin brengt je al snel naar Dan Grossman en zijn DG Review Site (DGRS) plugin. Via de opties kan je aangeven wat je wilt beoordelen. Het geeft je per post de mogelijkheid om bepaalde onderdelen te waarderen en tevens kunnen bezoekers ook hun oordeel vellen. Sterke plugin lijkt me, maar meer mogelijkheden zijn er verder niet. Voorbeeld.

2. Een klein simpel review pluginnetje is Andrew E. Scotts hReview. Handig voor een summiere boekbespreking of iets dergelijks. Ook handig door zijn gebruik als zijnde een soort van pop-up invulform. Maar geen mogelijkheid om bezoekers te laten coöpereren. Voorbeeld.

3. Ik weet het niet met Structured Blogging. Het is een uitgebreide reviewplugin met diverse invulformulieren. Op zich mooi. Het is gebaseerd op Microformats wat een solide en goed doordacht systeem is.
Maar iets geeft me het gevoel dat er iets achter steekt bij deze plugin, ik heb het alleen nog niet zo snel kunnen ontdekken. Waarschijnlijk komt dit omdat de makers zich niet echt onthullen. De plugin is al een tijdje online, en lijkt ervoor gemaakt om een koppeling te maken met OutputThis!. Ik zie echter weinig tot geen voortgang/activiteit rondom deze plugin. Beetje vreemd allemaal.
Wat ik trouwens nog als nadeel zie is juist dat gestructureerde van de plugin. Aanpassingen zijn niet makkelijk gemaakt. Daarvoor moet je echt de code in duiken. Voorbeeld.

4.  Rhymed Code is met iets moois bezig. Eigenaar Joshua Sigar heeft al de plugin Custom Field GUI gemaakt, waarmee je naar wens formfields aan je posts kan toevoegen. Je kan dus zelf aangeven welke formfields er moeten verschijnen. Nadeel is wel dat deze formfields bij elke post verschijnen.
Om dit probleem tegen te gaan is Joshua nu bezig met Custom Write Panel. Hiermee maak je dus je eigen post lay-outs. Wil je een boekreview schrijven? Wil je gewoon een blogpost schrijven? Wil je een … schrijven? Eigenlijk alles kan en dat maakt deze plugin zo geweldig. Een voorbeeld is er nog niet, maar zodra de plugin gelanceerd wordt, ben ik er als de kippen bij.

Dus met deze laatste plugin verdwijnt WordPress’ statische functionaliteit als blog-tool als sneeuw voor de zon. Toch. Een beetje. Als het ware.

Dit bericht is geplaatst in wordpress. Bookmark de permalink.

11 reacties op WordPress CMS-tool 3: review de postvrijheid

 1. Zoute pruik schreef:

  Nu nog een manier om makkelijk meerdere blogs aan te maken, en ik ben weer helemaal blij met wordpress :D.

 2. Zoute pruik schreef:

  Nee. In (bijvoorbeeld) Pivot is het mogelijk om subweblogs aan te maken, waar je vervolgens weer categorieën aan kunt toewijzen. Zo krijg je een zeer flexibel systeem, waar sommige categorieën in meerdere subweblogs kunnen staan en dergelijke.

  Dit is in wordpress ook wel te bouwen door middel van multiple loops (de dumb link op och is hier een voorbeeld van), alleen zit je dan met het probleem dat je voor iedere nieuwe categorie die je aanmaakt de templates in moet duiken om de code aan te passen.

  WordPress MU zit nog weer anders in elkaar, dit is echt multiblogging, maar ook daar kun je dit niet zomaar in elkaar zetten. Bovendien heb je in wpmu als editor minder vrijheid dan in de reguliere WordPress.

 3. Jeroen schreef:

  Ah bedoel je dat. Daar is WPMU idd niet voor gemaakt.

  Ik wil nog een wp-zoekmachine die gebruikt maakt van tags. Dus je vinkt aan welke tags van toepassing zijn en dan komt er een uitkomst uit die hetzelfde is of dicht in buurt van jouw selectie zit.

  Iemand?

 4. Jeroen schreef:

  Dus zoiets als wat men hier gebruikt

 5. Zoute pruik schreef:

  Ik weet eigenlijk maar van twee search plugins voor WordPress, Ajax search en de Search Everything plugin. Die laatste heeft misschien wat functionaliteit voor jou.

 6. Jeroen schreef:

  thnx, die 2 had ik allebei al bekeken.

  ik heb nu bij Search Everything nog even geCtrl’d+F op Tag en kwam toen op deze ping uit. En daar spraken ze toch over the Ultimate Tag Warrior die het kunstje kan flikken.

  *zoekt het uit*

 7. Zoute pruik schreef:

  Euh, je doet er beter aan de bovenstaande comments even te editten, die willekeurige lettercombinatie gebruiken ongevraagde adverteerders wel eens om deze post weer te vinden om te kijken of ze hier ook echt kunnen adverteren. Las ik laatst bij de kapper.

 8. Jeroen schreef:

  Nou als ze er dan een bom duiten voor op tafel leggen, valt er natuurlijk altijd over te praten

 9. Pingback: Maximiliano

 10. Pingback: Vincenzio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti spam test *