Wat een vrijheid

Morgen is vandaag – Just do it

In april, had de post een week lang een reclamecampagne met de slogan “Morgen is vandaag” en in diezelfde week kwam ik ergens op de internets een overzicht tegen van allerlei “Just do it” varianten van Nike. Mooi. Wilde iemand mij iets duidelijk maken? Ik had, in een vlaag van verstandsverbijstering, de week ervoor al de app Couch25K gedownload. Er was duidelijk iets gaande.


Ik ben geen groot sportfanaat, op zo nu en dan wat fitness en skiën na. Dus ik voelde me heel raar toen ik voor het eerst mijn sportschoenen aantrok om te gaan hardlopen. Maar ik ben begonnen. Ik zette het logge lijf in beweging.

Na de eerste keer hardlopen, wat effectief bestond uit 8 minuten hardlopen in een half uur, heb ik drie kwartier na terugkomst uit zitten hijgen. Maar 2 dagen later ging ik weer. En weer. Mijn conditie nam toe, mijn kilo’s vlogen weg. Het was begin mei en ik werd sterker.

Ich bin ein INFP’er!

Zo rond de zomer kreeg ik de mogelijkheid om mijzelf een goede spiegel voor te houden. Ik leerde wie ikzelf was door mijzelf te doorgronden aan de hand van good ol’ Carl Jung. Zijn leer van de persoonlijkheidstypen was als een openbaring voor me. De grootste schok was eigenlijk dat ik een beroep had dat, afgaande op de Myers-Briggs Type Indicator, eigenlijk niet echt bij mij paste. Als een INFP type sta je ver af van de ideale ESFJ die ik voor mijn werk eigenlijk zou moeten hebben.

Daarnaast werd ik gestimuleerd om mijn successen eens op papier te zetten. “Wut?”, was mijn eerste reactie. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Verder dan een mooi kind op de wereld zetten, kwam ik niet.

En daarbij kreeg ik de opdracht om familie, vrienden en collega’s drie simpele vragen te stellen:

 1. Wat kan ik goed volgens jou?
 2. Waar liggen mijn specifieke kwaliteiten?
 3. Wat zou volgens jou een beroepsmogelijkheid of -richting voor mij kunnen zijn (en heb je dan gelijk wat tips t.a.v. cursussen/opleidingen/etc)?

(Ik raad iedereen aan om dat eens te gaan doen. De reacties waren prachtig en heel waardevol. Verbazingwekkend om te merken dat mensen die elkaar totaal niet kennen met vrijwel exact dezelfde beschrijvingen en suggesties komen.)

Al deze opdrachten gaven mij een geweldig inzicht in mijzelf. Mijn beeld ten aanzien van mijzelf veranderde. Ik groeide week na week.

Heilige huisjes

Van kindsaf ben ik opgegroeid met tal van goed bedoelde adviezen; zorg dat je een eigen huis hebt, zorg dat je later een goed pensioen hebt, zorg dat je een goede auto hebt, zorg voor een gezin, etc.
En, trouw en loyaal als ik als INFP’er ben, probeerde ik aan al die verwachtingen te voldoen. En zo slecht deed ik het ook nog niet eens. Ik had het allemaal voor elkaar. Dacht ik. Totdat het allemaal een paar jaar geleden langzaamaan afbrokkelde.

Wat mij restte was ontreddering en onbegrip. Ik had toch echt aan al die goed bedoelde adviezen voldaan. Ik had overal voor gezorgd. Maar ik had een ding over het hoofd gezien: zorg goed voor jezelf.

Moet ik een huis hebben van 3 verdiepingen met tuin aan het water? Nee. Moet ik dit werk nog 30 jaar volhouden om dan uiteindelijk een pensioentje over te houden? Alsjeblieft niet. Moet ik een grote, zware dieselbak hebben? Ga fietsen man! En die relatie? Laat me niet lachen…

Alles ging om. Of beter: alles kon om. Mocht om. Weg ermee. Take those heilige huisjes down!

Zodra ik mijzelf dat toeliet viel er een enorme last van mij af. De makelaar kwam over de vloer (alleen werkte de huizenmarkt even nog niet mee). De auto ging Marktplaats op en was een paar uur later verkocht. De toekomstperspectieven werden volledig aangepast. Of beter gezegd onaangepast. Alles kan namelijk. Ik focus me op wat mij goed doet voelen. Wat een vrijheid!

Nu & toekomst

Ik loop niet meer hard. Dat hoeft ook niet omdat ik, sinds de auto weg is, alles fietsend of lopend doe. Ik ben nu ruim 20kg lichter sinds ik begon met hardlopen. En voel me heel erg sterk en gezond.

Ik ben nu bezig met een geweldig project, wat over enkele weken gelanceerd gaat worden. Alle betrokkenen zijn daarover al erg enthousiast, dus daar kijk ik dan ook erg naar uit.

En verder ga ik door met de weg die ik nu ben ingeslagen.

Je bent wie je bent. Daar valt an sich weinig aan te veranderen. Het enige wat je daadwerkelijk kan veranderen is hoe jij jezelf ziet. En dat begint met acceptatie, actie en deze wijze woord van His Steveness:

Dit bericht is geplaatst in blog, creatief, inspiratie, lifehack. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Wat een vrijheid

 1. Egon schreef:

  Inspirerend jongen! Veel succes in 2012!

 2. Rick Noordhuizen schreef:

  Ik vroeg me al een tijdje af of je twitter soms stuk was maar die stond dus gewoon op marktplaats.
  Superinspirerend verhaal, REPSECT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


twee × = 4

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>