#ThereIFixedIt Een nieuwe harddisk in mijn oude iMac

Drie weken geleden sloeg het noodlot toe. Mijn trouwe en geliefde iMac uit 2007 had er de brui aan gegeven. Vier-en-een-half jaar onafgebroken aan staan had zijn tol geëist. Al een tijdje was hij al trager geworden, maar na wat vreemde tikken aan de binnenkant was zijn uur u gekomen.

Ik heb met je gehuild op slechte momenten, gelachen tijdens mooie momenten en gefapt tijdens persoonlijke momenten.

Aan alles komt dan toch een eind. Jarenlang tientallen gigabytes aan illegale films, muziek en software downloaden, honderden e-mails, tweets en facebook updates, en duizenden uren surfen, photoshoppen en code klooien gaat immers niet in de koude kleren zitten.

Zo luidde mijn necrologie op Facebook.

Maar vandaag was het een dag van hoop! Met een nieuwe harddisk (WD3200AZDX) afgeleverd aan de deur, de Gamma open op zondag, een stralend zonnetje, zoonlief naar buiten gestuurd en een aantal toegeëigende vrije uren, was het tijd om de oude iMac een nieuw lenteleventje in te blazen.

Ik had namelijk mijn huiswerk gedaan: iFixit heeft een perfect handleiding online staan, over hoe je een harddisk in een iMac moet vervangen. Dus met 3 koele schroevendraaiers (Phillips #1, T6 Torx en T8 Torx) en 2 zuignaphaakjes in de aanslag kon het feest beginnen.

     
 

Het glas aan de voorkant is dus erg simpel open te trekken met de zuignapjes. Daarna kan je met de T8 Torx verder. De gewone T8 Torx is goed, een speciale versie die iFixit beschrijft is niet nodig. Volgende stap: schroeven…

     
 

Schroeven, schroeven, schroeven, (12x) daarna is de buitenkant los en kan je hem eraf halen. Volgende stap: stofzuiger gaan zoeken:

     
 

Er zit dus nog behoorlijk wat stof in de Mac opgepropt. Kan zeker geen kwaad om dit weg te halen. Na de zuigbeurt kon het scherm eraf geschroefd worden. Volgende stap: voorbereiden op ene WTF!

     
 

PLAKBAND?! MIJN iMAC ZIT MET PLAKBAND AAN ELKAAR?! Wat een schande! Wat een armetierige pauperzooi die Apple’s.

De laatste stappen waren simpel: harde schijf verwisselen en daarna alle kabeltjes en schroefjes weer terug in de iMac plaatsen.

     
 

En *PONG!* de Mac startte weer op. Klaar om een verse install op de maagdelijk lege harddisk te ontvangen. Mission accomplished. Als extragratis verrassing kreeg ik nog (oh nostalgie) de startup video te zien die je enkel te zien krijgt bij een nieuwe Mac (hoewel dit bij de laatste Macs dus niet meer zo is) of een nieuwe install.

Nu nog even 10 uur wachten totdat Time Machine de backup helemaal heeft teruggezet.

Dit bericht is geplaatst in Apple, blog, software met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op #ThereIFixedIt Een nieuwe harddisk in mijn oude iMac

 1. Rene schreef:

  het filmpje over de imac doet het niet. Wil dit komende dagen ook doen dus had wel interesse. En krijg je AL je bestanden terug als je een timemachine hebt?

 2. Jeroen Onstenk schreef:

  Hi Rene,

  Dat filmpje liet alleen het startup videootje te zien, dat filmpje dat je bij 10.6 en ouder zag als je de Mac voor het eerst aanzette. Dus daar heb je verder niet veel aan.

  Uiteindelijk heb ik inderdaad al mijn bestanden terug gekregen. Maar het duurt wel heel erg lang voor het zo ver is. Die 10 uur die ik hier boven benoemde was wat mijn Mac toen inschatte. Als ik het mij goed herinner heb ik hem de hele nacht laten werken en was het ergens in de ochtend klaar. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je schijf.

  Veel succes!

  Hij draait nu al weer anderhalf jaar onafgebroken, en zonder problemen op 10.9.

 3. Esther schreef:

  Helaas dat de video niet meer bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti spam test *