Lettertjes op een appel

Wat ik laatst al zei “Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?”.

Het grote verschil tussen een Macintosh en een Windows pc is toch wel dat de Windows pc een kantoor utility is en de Mac zeker niet. De veredelde typemachine (lees: Windows pc) bied je, zodra je aan het typen bent, een scala aan automagische tierelantijntjes. En daar raak je, helaas, aan gewend. Ik denk aan een hoofdletter na een punt, het aan/invullen van woorden en het direct verbeteren van spelfouten. Maar ook de werking van het toetsenbord is o.a. gericht op het snel plaatsen van accenten.

De Macintosh doet dat dus niet uit zichzelf. En het toetsenbord was/is voor mij in sommige situaties echt wennen.

En ik moet hier dan toch echt even een zeer, klein, ieniemienie en pietepeuterig plusje achter MS Windows plaatsen. Want wat is er nu logischer dat na een punt en een spatie de volgende letter een hoofdletter heeft? Ik vermoed dat in 99% van de gevallen zo is. En wat is de functie van al die accenten op mijn Apple keyboard, wanneer ik, om een accent te plaatsen, de optiontoets steeds in moet drukken?

Natuurlijk bestaat er voor elk probleem een oplossing:

1. De onbekende toetscombinaties kan je makkelijk (her)ontdekken via de widget CharacterPal van Taco Widgets. Af en toe spieken dus.

2. Het automatisch aanvullen van tekst gaat werkelijk stenend goed met TextExpander van Smile on my Mac. Na het typen van een lettercombinatie genereert TextExpander direct de van te voren opgeslagen bijbehorende tekst. Wanneer ik bijvoorbeeld “ddate” in toets, krijg ik direct “18 november 2007” te zien. En dit is voor van alles en nog wat in te stellen (tekst, afbeeldingen, beide) en werkt iMacwide, dus op alle software. Dus daar heb je wat aan.

Tot slot vind ik die ingebakken dictionairy in mijn iMac natuurlijk errug mooi. Maar meneer Jobs, ik zou graag gewoon de Nederlandse versie willen hebben wanneer ik mijn computer ook in het Nederlands gebruik. Ken dat?

Dit bericht is geplaatst in Apple, software. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti spam test *