Goed backuppen

… vraagt aardig wat voorbereidingen en het nodige aan denkwerk.
Nu ik binnenkort mijn pc compleet wil herinstalleren is het dus zaak de dingen op een rijtje te hebben. Welke programma’s gebruik ik en van welke programma’s heb ik eventuele databackups nodig.

  1. Allereerst heb ik een overzichtje gemaakt van alle programma’s die ik nu gebruik en die ik straks weer terug wil hebben.
    Door simpelweg in Program Files, de Software folder van het Configuratiescherm en Alle programma’s te snuffelen kan je voor jezelf al snel nagaan wat je straks weer wilt gebruiken, en wat juist niet.
  2. Ga na of programma’s die je gebruik een back-up functie hebben waarmee je waardevolle instellingen kan bewaren.
  3. Als programma’s dit eventueel niet hebben kan je terugvallen op back-upsoftware als Genie Backup Manager. En wanneer je gebruik maakt van Firefox als browser, dan kan ik je FEBE erg aanprijzen. Hiermee zijn al je instellingen in Firefox gewaarborgd. Internet Explorer backt zich up via Bestand en dan Exporteren.
  4. Vergeet ook je mail niet trouwens. Wanneer je Outlook (Express) gebruikt kan je op de site van Microsoft goed terecht voor info. Of probeer de gratis demo eerst even van BackRex Software. Deze neemt ook meteen de instellingen van Firefox mee.
  5. Tot slot, schrijf alle belangrijke mappen en documenten (foto’s!) weg naar een CD/DVD/andere harddisk. Maar ga niet over één nacht ijs. Kijk morgen nog een keer welke dingen belangrijk zijn.
  6. Uiteraard heb je al je wachtwoorden en dergelijke nog ergens opgeschreven staan. Toch?

Doe dit niet op ’n regenachtige zatermiddag. Trek er bij voorkeur minimaal een weekend voor uit. Te snel handelen kan vervelende gevolgen hebben.
Nog een tip: om je programma’s van stap 1 nog sneller te installeren gebruik je InstallPad.

Dit bericht is geplaatst in software. Bookmark de permalink.

Een reactie op Goed backuppen

  1. Pingback: jeroenonstenk.nl : Ik ga aftellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti spam test *